Γιατί δεν χάνω βάρος ενώ γυμνάζομαι;

Η γυμναστική είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να έχετε, ανεξαρτήτως του στόχου σας για αδυνάτισμα, αφού προσφέρει σημαντικά οφέλη στη συνολική υγεία και την ψυχολογία σας. Ωστόσο, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι ενώ φαίνεται να τα κάνετε όλα σωστά, δεν καταφέρνετε να δείτε αποτέλεσμα.
Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δυσκολία σας να χάσετε βάρος ενώ γυμνάζεστε.

Δεν κάνετε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης
Στην πραγματικότητα, τα βάρη όχι μόνο δεν παχαίνουν, όπως είναι η διαδεδομένη αντίληψη, αλλά είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό επειδή συνδέονται άμεσα με τη μυϊκή μάζα. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Μάλιστα, όταν αυξάνε­ται η μυϊκή σας μάζα, καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να κάνετε τίποτα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα βάρη σάς βοηθούν να καίτε ­περισσότερες θερμίδες, σας βοηθούν και να χάσετε βάρος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πέρα από ασκήσεις cardio να κάνετε και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Τρώτε πολύ
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι ασκούμενοι να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και στη συνέχεια να νομίζουν ότι έχουν το «ελεύθερο» να φάνε όσο θέλουν. Με αυτό το σκεπτικό όμως είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση σε αύξηση του βάρους σας.

Να θυμάστε ότι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, αλλά δεν αρκεί για να δείτε την επιθυμητή διαφορά, αφού η απώλεια λίπους καθορίζεται τελικά από το εάν εξασφαλίζετε ή όχι θερμιδικό έλλειμμα. Με άλλα λόγια, οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφή σας πρέπει να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίτε

Πιέζετε υπερβολικά το σώμα σας
Η περισσότερη γυμναστική δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με καλύτερα αποτελέσματα. Όταν πιέζετε τον οργανισμό σας περισσότερο από όσο αντέχει, τον βάζετε σε μία κατάσταση στρες, κάτι το οποίο μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες σας και τον μεταβολισμό σας και κατ’ επέκταση να «μπλοκάρει» το αδυνάτισμα.

Για να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός σας, πρέπει να δίνετε στο σώμα σας χρόνο να ξεκουραστεί. Επομένως, καλό είναι να εναλλάσετε τις υψηλής έντασης προπονήσεις με πιο ήπιες, όπως η γιόγκα.

Να θυμάστε ότι…
Η απώλεια βάρους και η απώλεια λίπους δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα. Μπορεί να λέτε ότι θέλετε να χάσετε βάρος, αυτό όμως που εννοείτε στην πραγματικότητα είναι ότι θέλετε να χάσετε λίπος. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση, αφού ορισμένες προπονήσεις που ενισχύουν την απώλεια λίπους – όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης- μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους με τη μορφή μυών ή παροδικών συγκρατούμενων υγρών.