Σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ
Τα κλειδιά της ευτυχίας του Καρλ Γιουνγκ παραμένουν αποτελεσματικά δεκαετίες ολόκληρες μετά τη διατύπωσή τους. Ο Ελβετός ψυχίατρος και πατέρας της αναλυτικής ψυχολογίας ήταν πολλά περισσότερα από ένας άνδρας που μας κληροδότησε έννοιες, όπως τα αρχέτυπα και το συλλογικό υποσυνείδητο.
ΟΓιουνγκ ήταν ειδικός στην περίπλοκη αλχημεία των ανθρώπινων συναισθημάτων, των εικόνων, των αναγκών και των κλειδιών της ευτυχίας. «Η λέξη «ευτυχία» θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη». Καρλ Γιουνγκ Υπάρχουν χιλιάδες λίστες για το πώς θα γίνουμε ευτυχισμένοι.
Οι περισσότερες όμως από αυτές πέφτουν στην παγίδα της θετικότητας με αποτέλεσμα να μην εισχωρούν σε βάθος. Ως εκ τούτου δεν είναι ρεαλιστικές, δεν βοηθούν. Το δίχως άλλο και τα κλειδιά της ευτυχίας του Καρλ Γιουνγκ μπορούν να χαρακτηριστούν από κάποιους εξαιρετικά απλά. Ωστόσο η διαφορά είναι ότι ο διάσημος ψυχίατρος ξεκαθάρισε εξαρχής ότι αν κάποιος πάθει εμμονή με την επίτευξη τους, θα καταλήξει να πετύχει ακριβώς το αντίθετο από τον αρχικό του σκοπό.
Να γίνει δηλαδή δυστυχισμένος αντί για ευτυχισμένος. Για να κερδίσουμε την ευτυχία πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους, να είμαστε ευέλικτοι, να αποδεχόμαστε και να έχουμε διαίσθηση. Χρειάζεται δηλαδή να εντοπίσουμε τις συγχρονικότητες που μπορούν να φέρουν απροσδόκητα θαύματα στη ζωή μας. Τα 5 κλειδιά της ευτυχίας του Καρλ Γιουνγκ έχουν ως εξής:
1. Καλή σωματική και ψυχική υγεία
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. Στην πραγματικότητα ο Καρλ Γιουγκ πίστευε ότι η ψυχολογία είναι η μόνη επιστήμη που μπορεί να μας σώσει σαν ανθρώπους και να μετρήσει την ευζωία μας. Για τον ίδιο εξάλλου σκοπός της ψυχολογίας δεν είναι μόνο να θεραπεύσει τις ψυχικές διαταραχές και τα βάσανα.
Είναι ένα εργαλείο για να βοηθηθούμε ως άνθρωποι, να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και να μάθουμε ποιοι είμαστε. Αυτό για εκείνον είναι εξίσου σημαντική ευτυχία με την καλή υγεία του σώματος μας.
2. Καλές σχέσεις
Η ποιότητα των σχέσεων μας με τους άλλους είναι βασικό συστατικό για την ευτυχία που θα συναντήσουμε σε όλα τα σχετικά βιβλία οδηγούς για την κατάκτηση της. Δεν είναι καλό να ζούμε μια ζωή αποστασιομένη από τους άλλους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε την τρυφερότητα, τη φιλία, την ασφάλεια και την αγάπη.
Χρειαζόμαστε να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε, να ανακαλύπτουμε νέους ορίζοντες, να μαθαίνουμε πώς να φροντίζουμε και να μας φροντίζουν, να δημιουργούμε δεσμούς με ουσία και νόημα.
3. Ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά στην τέχνη και στη φύση
Η τέχνη είναι ένα πολιτιστικό προϊόν που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους και δεν είναι μόνο μια αισθητική δημιουργία. Κι αυτό γιατί κάθε έργο τέχνης περιλαμβάνει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Οι δημιουργοί έχουν βάλει στα έργα τους τα συναισθήματα, τη δημιουργικότητα, τον ιδεαλισμό, την καινοτομία τους και έχουν ξεχωρίσει πάνω σε αυτό που ξεκίνησε στο μυαλό τους, σε αυτό που ο Καρλ Γιουνγκ αποκαλούσε συλλογικό υποσυνείδητο.
Πρέπει να μπορούμε να εκτιμούμε όλα αυτά, ώστε να λαμβάνουμε ευχαρίστηση, να είμαστε ευτυχισμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τη φύση. Οι ρίζες μας είναι στη φύση. Γι’ αυτό και κάθε πλάσμα και κάθε τόπος στον πλανήτη μας μπορεί να προσφέρει σοφία, αν ξέρουμε που να ψάξουμε.
4. Πίστη σε κάτι:
θρησκεία ή φιλοσοφία Για τον Καρλ Γιουνγκ δεν υπάρχει ευτυχία χωρίς πνευματικότητα. Είτε ακολουθούμε κάποιο θρησκευτικό δόγμα, είτε ένα φιλοσοφικό κίνημα θεωρούσε ότι το να πιστεύεις σε κάτι λειτουργεί σαν βάση για την ευζωία.
Η πίστη προσφέρει σε κάθε εμπειρία ένα πλαίσιο και μια αρχή και σε κάνει να πιστεύεις ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουμε με τα μάτια μας. Μας προσφέρει δηλαδή νόημα και σκοπό.
5. Ικανοποιητική δουλειά
Ο Καρλ Γιουνγκ μιλούσε συχνά για το πόσο πολύ ήθελε να γίνει αρχαιολόγος όταν ήταν μικρός. Η ζωή όμως τον οδήγησε στη ιατρική και από εκεί στην ειδίκευση του στην ψυχιατρική. Χρησιμοποιούσε ωστόσο αυτό το παιδικό πάθος για την ιστορία, την ανθρωπολογία και την επιθυμία να ψάχνει να μάθει τα βαθύτερα τμήματα της ανθρώπινης υπόστασης. Το έκανε όμως μέσω της αναλυτικής ψυχολογίας.
Δεν είναι πάντα στο χέρι μας να βρούμε μια δουλειά που να μας ικανοποιεί. Αν όμως κάνουμε σωστές επιλογές στο θέμα της καριέρας και έχουμε ξεκάθαρους στόχους είναι ευκολότερο να βρούμε μια δουλειά που θα μας ικανοποιεί πραγματικά. Στην τελική ευτυχία είναι να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό είναι ευκολότερο, αν κάνουμε αυτό στο οποίο είμαστε καλοί, που είμαστε παθιασμένοι μαζί του.
Ο Σωκράτης είχε πει κάποτε ότι πρέπει να ψάξουμε στα βαθύτερα τμήματα του εαυτού μας για να βρούμε την ευτυχία. Και αυτό δεν διαφέρει πολύ από όσα πίστευε ο Καρλ Γιουνγκ. Η ουσία είναι να ακούμε την εσωτερική μας φωνή. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα αισθανόμαστε ελεύθεροι και ικανοί να φτιάξουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε.