Ενεργό το ηφαιστειακό τόξο λέει καθηγητής Γεωλογίας
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη, σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.
Εξηγώντας το γεωλογικό υπόβαθρο, ο κ. Ζεληλίδης ανέφερε στην ΕΡΤ ότι η βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή δημιουργεί ένα ηφαιστειακό τόξο, το οποίο εκτείνεται από τα Μέθανα και τη Μήλο έως τη Νίσυρο και το Σουσάκι. Τα ηφαίστεια αυτού του τόξου θεωρούνται ενεργά, αν και έχουν περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς εκρήξεις, με εξαίρεση τη Σαντορίνη, η οποία παρουσιάζει περιοδική δραστηριότητα.
Η καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας δείχνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε είτε στο τελικό στάδιο αυτής της φάσης είτε κοντά σε μια ηφαιστειακή έκρηξη. Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι σεισμοί συνδέονται με την άνοδο της λάβας, η οποία, καθώς ανεβαίνει, προκαλεί ρήξεις και δονήσεις. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ακολουθήσει έκρηξη, καθώς η πίεση μπορεί να εκτονωθεί μέσω της απελευθέρωσης αερίων στην ατμόσφαιρα.
Η συμπεριφορά του ηφαιστείου εξαρτάται από τη χημική σύσταση της λάβας. Για παράδειγμα, η Σαντορίνη έχει παρουσιάσει τόσο ήρεμες όσο και εκρηκτικές εκρήξεις, ανάλογα με το ιξώδες του μάγματος. Δεδομένου ότι η χημική σύσταση της παρούσας ηφαιστειακής δραστηριότητας δεν είναι γνωστή, είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Το 2011, μια μικρή έκρηξη στη Σαντορίνη δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, πιθανώς επειδή το μάγμα ήταν βασαλτικής σύστασης και είχε ήρεμη ροή. Στην παρούσα φάση, οι επιστήμονες παρακολουθούν τα αέρια που εκλύονται από το ηφαίστειο για να εκτιμήσουν αν η πίεση εκτονώνεται ή αν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης.
Ο κ. Ζεληλίδης τόνισε ότι η εξέλιξη ενός ηφαιστείου περνά από διάφορα στάδια – ηρεμίας, μικρής δραστηριότητας, έντονης δραστηριότητας και, τέλος, της έκρηξης. Ωστόσο, η διάρκεια κάθε σταδίου είναι ασαφής, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη της επερχόμενης εξέλιξης. Για αυτόν τον λόγο, έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα προληπτικής παρακολούθησης, ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση αν κριθεί απαραίτητο.