Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Google και το λειτουργικό σύστημα Android

Μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 6 δισ. στην εταιρεία
Στην απαγγελία επίσημων κατηγοριών κατά της Google για «πειραγμένα» αποτελέσματα προχώρησε η Κομισιόν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέθ Βεστάγκερ η Google αλλοίωνε τα αποτελέσματα προς όφελος της υπηρεσίας Google Shopping ενώ στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνει και το λειτουργικό σύστημα Android.

«Ανησυχώ ότι η εταιρεία έδωσε προβάδισμα υπέρ της υπηρεσίας της καρτά παράβαση των νόμων της ΕΕ κατά του μονοπωλίου. Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας τότε η Google θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τις νομικές συνέπειες και να αλλάξει τον τρόπο της δουλειάς της στην Ευρώπη» ανέφερε στη δήλωσή της η Βεστάγκερ.

Οπως υποστηρίζει η Κομισιόν, οι υπηρεσίες σύγκρισης τιμών προϊόντων επιτρέπουν στους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα σε ιστότοπους διαδικτυακών αγορών και να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ διαφόρων πωλητών. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό συμπέρασμα της έρευνας της Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010, η Google επιφυλάσσει συστηματικά ευνοϊκή μεταχείριση στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών (η οποία επί του παρόντος ονομάζεται «Google Shopping») στις δικές της σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης, για παράδειγμα προβάλλοντας στην οθόνη την υπηρεσία «Google Shopping» σε πιο εξέχουσα θέση. Ενδέχεται, επομένως, κατά την Επιτροπή, να εκτρέπει την κίνηση από ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών και να περιορίζει τη δυνατότητά τους να ανταγωνίζονται στην αγορά. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι οι χρήστες δεν βλέπουν κατ’ ανάγκη τα σχετικότερα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google, για να δώσει τέλος στη συμπεριφορά αυτή, θα πρέπει να μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών και εκείνες των ανταγωνιστών της.

Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους έως και 10% επί του ετησίου ύψους των πωλήσεων το οποίο στην περίπτωση της Google θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 6 δισ. δολάρια.

Σε δεύτερο επίπεδο η Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές εταιρειών όπως έκανε στην περίπτωση της Microsoft το 2004 και της Intel το 2009.

Η Google δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη απάντηση αν και σε ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους η κίνηση της ΕΕ περιγράφεται ως «πολύ απογοητευτική». «Έχουμε μια πολύ ισχυρή υπερασπιστική γραμμή με ιδιαίτερα καλά επιχειρήμτα όσον αφορά στις καλύτερες υπηρεσίες για τους χρήστες και τον αυξημένο ανταγωνισμό» αναφέρεται στο έγγραφο.

Όσον αφορά το θέμα του λειτουργικού Android η Βεστάγκερ σημείωσε ότι στόχος της έρευνας είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές σε αυτό το πεδίο μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς περιορισμούς κατά του ανταγωνισμού που επιβάλλονται από οποιαδήποτε εταιρεία».

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει συνάψει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή έχει καταχραστεί πιθανή δεσπόζουσα θέση στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των υπηρεσιών για τις έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι ανακοινώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου έγιναν λίγο πριν την επίσκεψη της Βεστάγκερ στις ΗΠΑ μετά από πέντε χρόνια ερευνών από τον προκάτοχό της Χοακίν Αλμούνια.

Η Google έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Επιτροπής εντός δέκα εβδομάδων και στη συνέχεια να ζητήσει επίσημη ακρόαση.