3 βήματα για να μειώσετε την πρόσληψη της ζάχαρης

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη συνήθεια της ζάχαρης; Πολλοί τρώτε πάρα πολλά γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και πίνετε ζαχαρούχα ποτά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με τον διαβήτη τύπου 2 και με άλλες χρόνιες παθήσεις. 

Όμως, πώς μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης; Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε, διότι χρειάζεται λίγη δουλειά, αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.
 Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και θα αισθάνεστε καλύτερα σε μόλις 2-4 εβδομάδες.

Βήμα 1: Ελάττωση αναψυκτικών και επεξεργασμένων τροφίμων.

Αναψυκτικά, σόδες, καφέ, τσάι. Μεγάλο μέρος της ζάχαρης που καταναλώνετε κάθε μέρα, δεν προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώτε, αλλά από τα ποτά που πίνετε. Στην πραγματικότητα, πολλά αφεψήματα είναι αυτά, που θα καταστρέψουν τη διατροφή σας. Προτιμήστε να καταναλώνετε νερό αντί αναψυκτικών. Όμως, το νερό δεν λειτουργεί για όλους. Οπότε αν πρέπει σταδιακά να «απογαλακτιστείτε» από τα ζαχαρούχα ποτά , δοκιμάστε να προσθέσετε γλυκαντικές ουσίες στα ποτά σας, αντί για ζάχαρη. Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες και δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα που βάζετε στον καφέ ή στο τσάι, μέχρι να μην αισθάνεστε ότι, δεν χρειάζεστε κάποια προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.

Γλυκά, κατεψυγμένα επιδόρπια, και "junk food". Εάν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ζάχαρη περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε, ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες. Το κλειδί είναι η κατανόηση τους μεγέθους της μερίδας. Εάν τρώτε περισσότερο από το ποσό που αναφέρεται στην ετικέτα, θα πάρετε περισσότερη ζάχαρη από αυτή που αναγράφεται.

Βήμα 2: Βρείτε την κρυμμένη ζάχαρη

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη τη ζάχαρης, πρέπει να γνωρίζετε ότι, πολλά προϊόντα την περιέχουν στις διατροφικές ετικέτες με άλλο όνομα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τη βρείτε ως σακχαρόζη, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού, νέκταρ αγαύης, μέλι ή άλλα ονόματα, τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν σύγχυση. Άρα, ενημερωθείτε για τα ονόματα της ζάχαρης, έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε τις κρυμμένες ονομασίες στα τρόφιμα σας.

Βήμα 3: Έλεγχος του πόθου για ζάχαρη

Για να διαχειριστεί τους πόθους σας, πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας:

Τρώτε αρκετά συχνά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν μένετε μεγάλες περιόδους χωρίς τροφή, το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση πείνας και μπορεί να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό χωρίς να το καταλάβετε.

Πίνετε αρκετό νερό. Ο υποθάλαμος ελέγχει τόσο την όρεξή σας όσο και την αίσθηση δίψας. Είναι λοιπόν εύκολο, κάποιες φορές να συγχέετε τη δίψα με την αίσθηση της πείνας.

Προγραμματίστε τι πρόκειται να φάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μην βρεθείτε στο έλεος του ό, τι βρίσκεται στο δωμάτιο ή στο γραφείο

Να θυμάστε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, παίρνει το χρόνο και χρειάζεται προσαρμογή. Ακολουθείστε τα παραπάνω βήματα και μετά από λίγο καιρό θα απολαμβάνετε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της υγιεινής ζωής.


Τζουλιάννα Καρνέζη 
 Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, 
University of Hertfordshire