6 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε, αν θέλετε να χάσετε βάρος

Έχετε αρχίσει να σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να χάσετε βάρος; Μήπως αισθάνεστε ότι όλες οι προσπάθειές σας έχουν αποτύχει; Αν θέλετε να χάσετε κιλά, μάθετε ποια κοινά λάθη μπορεί να σας αποτρέπουν από το να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

1. Σταματήστε την επιλογή της λανθασμένης διατροφής
Πόσο συχνά έχετε επιλέξει μια δίαιτα επειδή έκανε ένας φίλος σας ή ένα διάσημο πρόσωπο; Μια δίαιτα μπορεί να είναι τέλεια για κάποιον άλλον, αλλά θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική για εσάς. Επισκεφτείτε λοιπόν έναν ειδικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες σας και να επιλέξετε το καλύτερο πρόγραμμα απώλειας βάρους για σας.

2. Σταματήστε τους μη ρεαλιστικούς στόχους
Όταν αρχίζετε μια διατροφή είστε γεμάτοι ενθουσιασμό και συχνά θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους και η έλλειψη προόδου οδηγεί σε έλλειψη κινήτρων . Αντ 'αυτού, πάρτε το χρόνο σας και θέστε μικρούς στόχους που θα μπορείτε πραγματικά να φτάσετε. Τα μικρά και στοιχειώδη βήματα θα σας βοηθήσουν, να έχετε κίνητρα καθ 'όλη τη διαδικασία απώλειας βάρους. 

3. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε την «έλλειψη χρόνου» ως δικαιολογία
Ένα από τα πιο κοινά εμπόδια για την απώλεια βάρους είναι η πεποίθηση ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, το 41% των γυναικών δήλωσε ότι η «έλλειψη χρόνου» ήταν ο λόγος που δεν έτρωγε καλύτερα και το 73% των γυναικών δήλωσαν ότι, δεν έχουν ασκηθεί ποτέ, επειδή το πρόγραμμά τους ήταν πολύ απασχολημένο. Το βασικό είναι να θέλετε να χάσετε βάρος και τότε θα βρείτε χρόνο και για να ακολουθήσετε μια υγιή διατροφή και για να είστε δραστήριοι. Είναι δύσκολο, αλλά μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για τις δραστηριότητες, προγραμματίστε τα γεύματα σας και προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, ώστε να γνωρίζετε τι καταναλώνετε καθημερινά. 

4. Σταματήσουμε να πιστεύετε ότι τα «υγιεινά» τρόφιμα θα προκαλέσουν απώλεια βάρους
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τρώνε τα τρόφιμα που αντιλαμβάνονται ότι είναι υγιεινά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι, όταν ένα τρόφιμο είχε την ένδειξη "βιολογικό", το έτρωγαν περισσότερο. Μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τις υγιεινές τροφές αλλά, αν τις καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα, θα προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Άρα, διαβάστε την διατροφική ετικέτα, ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας , και στη συνέχεια δείτε πόσες θερμίδες έχει αυτό που τρώτε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι, και ένα υγιές τρόφιμο προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

5. Σταματήστε να τρώτε περισσότερο μετά την γυμναστική
Είναι φυσιολογικό όταν αρχίσετε να γυμνάζεστε να αυξηθεί και η όρεξή σας. Ένα κοινό λάθος απώλεια βάρους είναι να επιδοθείτε σε επιπλέον σνακ και λιχουδιές, ως ανταμοιβή για την προπόνηση. Αντί να υποκύπτετε στο φαγητό μετά την προπόνηση σας, καταναλώστε ένα σνακ χαμηλής θερμιδικής αξίας, ώστε να μειώσετε την όρεξη σας. Συνδυάστε άπαχη πρωτεΐνη με υδατάνθρακες, για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να αντικαταστήσετε τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται, κατά τη διάρκεια της προπόνησης. 
 
6. Σταματήστε να πιστεύετε σε μαγικές δίαιτες
Φυσικά, θα έχετε δει τις διαφημίσεις για τα δημοφιλή χάπια απώλειας βάρους, που ισχυρίζονται ότι θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά χωρίς καμία προσπάθεια. Επίσης, πολλές δίαιτες της μόδας κάνουν τις ίδιες υποσχέσεις. Αλλά, αυτά τα προϊόντα και τα σχέδια δεν λειτουργούν. Η αλήθεια είναι ότι, η απώλεια βάρους είναι σκληρή. Μην αφήνετε τη δυσκολία της διαδικασίας να αποτρέψει τη προσπάθεια σας. Αντί να απογοητεύεστε, να επικεντρωθείτε σε μικρά επιτεύγματα, που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας απώλειας βάρους, να βρείτε ένα επίτευγμα για να είστε υπερήφανοι. Στη συνέχεια να επικεντρωθείτε σε ό, τι έχετε κερδίσει.




Βιβλιογραφία:

The American Dietetic Association, www.eatright.org.

The British Dietetic Association (BDA), https://www.bda.uk.com



Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire - tzkarnezi@yahoo.com