Μια διαφορετική πίτσα για το… Mundial!

Tο Mundial 2014 ξεκίνησε. Για κάποιους οι μέρες που ακολουθούν αφορούν αποκλειστικά το ποδόσφαιρο. Για κάποιους άλλους όμως, είναι και μια καλή ευκαιρία για να μαζευτούν οι παρέες σε σπίτια, να παραγγείλουν πίτσες, να φάνε και να σχολιάσουν τη μπάλα. Όμως για να μην νιώσετε τύψεις, μετά από την υπερβολική κατανάλωση πίτσας και προτού βιαστείτε να τη ρίξετε στο πυρ το εξώτερον, μπορείτε να φτιάξετε μια διαφορετική πίτσα και να την γευτείτε χωρίς ενοχές!

Πίτσα με βάση το κουνουπίδι:

Υλικά:

1 φλιτζάνι κουνουπίδι, 1 αυγό, 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί χαμηλά σε λιπαρά,1/2 κουταλάκι του γλυκού μάραθο, 1κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, μαϊντανό.

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κουνουπίδι στο μπλέντερ. Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το κουνουπίδι και τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό και τον μάραθο και απλώνουμε τη βάση σε ένα λαδωμένο ταψί πίτσας και ψήνουμε στους 450 για 12 έως 15 λεπτά. Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της αρεσκείας μας, όπως κόκκινη σάλτσα, μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, τυρί, κλπ. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.

Διατροφική Αξιολόγηση:

Το Κουνουπίδι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ένα φλιτζάνι βραστό κουνουπιδιού μπορεί ήδη να δώσει 55 mg βιταμίνης C. Άρα, η συχνή κατανάλωση προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ασθένειες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Το Κουνουπίδι περιέχει επίσης, υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Ένα φλιτζάνι βρασμένο κουνουπίδι περιέχει περίπου 11 μικρογραμμάρια της βιταμίνης Κ και 0,21 g ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής-που προκαλείται από ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα.

Τέλος, το Κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, γι’ αυτό και βοηθά στη βελτίωση της υγείας του παχέος εντέρου και μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον καρκίνο. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το κουνουπίδι - μαζί με άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο - περιέχουν ινδόλη-3-καρβινόλη, μια ουσία που επηρεάζει το μεταβολισμό των οιστρογόνων στο σώμα και προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού και άλλων μορφών καρκίνου, που κατά κύριο λόγο πλήττουν τις γυναίκες.

Τζουλιάννα Καρνέζη
Διαιτολόγος, RD

Dietetics BSC Hons, 
University of Hertfordshire