Τι να φάτε για να γράψετε καλά στις Πανελλήνιες

Οι Πανελλήνιες έφτασαν με αποτέλεσμα το άγχος των μαθητών να έχει κορυφωθεί. Ξέρετε όμως, ότι ό, τι τρώτε και πίνετε μπορεί να επηρεάσει την απόδοση σας στις εξετάσεις; Γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη διατροφή για να ακολουθήσετε την ημέρα των Πανελληνίων; 
Μπορεί το φαγητό και το ποτό να επηρεάσουν τις ικανότητες σας, την πιο σημαντική ημέρα για εσάς;

Είναι λογικό ότι, η ικανότητα του καθενός για μάθηση είναι διαφορετική – όμως υπάρχει ένας τρόπος ώστε να εξασφαλίσει ότι το μυαλό σας θα απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ώστε να γράψετε καλά την ημέρα των εξετάσεων, και αυτός ο τρόπος είναι η σωστή διατροφή. Σίγουρα δεν υπάρχει η μαγική συνταγή για να ενισχύσει το IQ σας ή για να σας κάνει πιο έξυπνους, αλλά ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας, δηλαδή να περάσετε τις Πανελλήνιες. 
Ακολουθήστε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές, για να μπορείτε να αξιοποιήσετε σωστά το μυαλού σας!
1. Φροντίστε να τρώτε, ακόμα κι αν νιώθετε νευρικοί και δεν έχετε όρεξη για τίποτα! Πολύ απλά, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται την ενέργεια από τα τρόφιμα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Θα ήταν κρίμα να έχετε μελετήσει εντατικά και την ημέρα των εξετάσεων να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, επειδή δεν έχετε φάει σωστά. Αν πραγματικά δεν μπορείτε να χωνέψετε τα τρόφιμα λόγω άγχους , δοκιμάστε να φτιάξετε ένα smoothie.
2. Προτιμείστε τρόφιμα που τονώνουν τον εγκέφαλο. Αυτό περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη νοητική εγρήγορση. Υγιεινές επιλογές τροφίμων για την ημέρα των εξετάσεων είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι. Άλλες διατροφικές επιλογές που τροφοδοτούνε με ενέργεια τον εγκέφαλο είναι τα ψάρια, τα καρύδια, τα βατόμουρα, ηλιόσποροι, ο λιναρόσπορος και τα αποξηραμένα φρούτα.
3. Φάτε πρωινό για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την προσοχή. Οι μαθητές που τρώνε πρωινό τείνουν να αποδίδουν καλύτερα, από εκείνους που δεν το κάνουν. Ένας καλός συνδυασμός πρωινού είναι δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και αυγά. 

4. Την ημέρα των εξετάσεων, μείνετε μακριά από τρόφιμα που παρασκευάζονται από άσπρο αλεύρι, όπως μπισκότα, κέικ, και muffins, γιατί απαιτούν επιπλέον χρόνο και ενέργεια για να τα χωνέψετε. Επίσης, όταν τρώτε μόνο υδατάνθρακες θα νιώσετε πιο χαλαροί από ό, τι σε εγρήγορση, άρα καλό είναι να τους συνδυάζετε με πρωτεΐνη και να μη τους καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες την ημέρα των Πανελληνίων. 
 
5. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης σας. Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, να έχετε αίσθημα λιποθυμίας και να μην έχετε ενέργεια. Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αν περιμένετε μέχρι να είστε διψασμένοι, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας είναι ήδη λίγο αφυδατωμένο. 
 
6. Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ την ημέρα της εξέτασης. Προφανώς, δεν μπορείτε να πάτε καλά σε έναν διαγωνισμό, αν είσαι μεθυσμένοι ή έχετε πονοκέφαλο, ή αισθάνεστε ναυτία. Επίσης, αποφύγετε την καφεΐνη, καθώς μπορεί να αυξήσει τη νευρικότητά σας. Ωστόσο, αν έχετε συνηθίσει να πίνετε καφέ τακτικά, τότε καταναλώστε ένα ή δύο φλιτζάνια, διότι εάν πάτε στο άλλο άκρο και κόψετε τον καφέ ξαφνικά και εντελώς, μπορεί να καταλήξετε με πονοκέφαλο. 

7. Τρώτε ελαφρά γεύματα. Πριν τις Πανελλήνιες, φάτε μέχρι που να αισθάνεστε ικανοποιημένοι, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να νιώθετε χορτάτοι. Εάν φάτε ένα μεγάλο πρωινό ή γεύμα πριν από έναν διαγωνισμό, θα αισθανθείτε υπνηλία. Η ενέργεια του σώματός σας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην διαδικασία της πέψης και όχι στην παροχή του εγκεφάλου σας με την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αντ' αυτού, δοκιμάστε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μια σαλάτα με κοτόπουλο ή σολομό.
8. Μην προσπαθήσετε να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα, ποτά, ή συμπληρώματα, λίγο πριν από τις εξετάσεις, ακόμη και αν σας τα συστήνουν φίλοι ή η οικογένεια. Δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει το σώμα σας σε αυτά και σίγουρα δεν θέλετε δυσάρεστες εκπλήξεις εκείνες τις ημέρες. Καταναλώστε λοιπόν τα τρόφιμα που έχει συνηθίσει ο οργανισμός σας.
9. Να κοιμάστε αρκετά. Πολλοί από εσάς μελετάτε, μέχρι αργά τη νύχτα, ελπίζοντας να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, με αποτέλεσμα να εξαντλείτε το μυαλό σας. Αντ 'αυτού, το βράδυ πριν από τις εξετάσεις, σταματήστε τη μελέτη νωρίς το απόγευμα. Πάρτε με ηρεμία το δείπνο σας, φτιάξτε τα ρούχα σας και τη τσάντα σας για την επόμενη μέρα, κάντε ένα ντους και πηγαίνετε νωρίς στο κρεβάτι. Για να λειτουργήσετε σωστά την ημέρα των εξετάσεων, δεν χρειάζεστε μόνο την ενέργεια που προέρχεται από την υγιεινή διατροφή, αλλά και την ενέργεια που προέρχεται από τον επαρκή ύπνο.

Καλή επιτυχία!!
Τζουλιάννα Καρνέζη 
Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, 
University of Hertfordshire
tzkarnezi@yahoo.com,