Πως να σταματήσετε τις ...λιγούρες!

Θα δείτε την αγαπημένη σας ταινία και θέλετε να την παρακολουθήσετε απολαμβάνοντας μια σοκολάτα; Έχετε όμως, κολλήσει με την υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα, και σκέφτεστε «Όχι σοκολάτα!». Δεν έχετε καταναλώσει σοκολάτα για εβδομάδες και περνάει συνέχεια από το μυαλό σας η λέξη «Σοκολάτα! Σοκολάτα!» Η λαχτάρα δυναμώνει κάθε δευτερόλεπτο! 
Η αντίσταση είναι μάταιη, και σύντομα ψάχνετε στο ντουλάπι τις σοκολάτες που αγοράσατε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης! Λίγο μετά όμως, ενοχές και τύψεις αρχίζουν να στροβιλίζονται γύρω από το μυαλό σας. Αυτό ήταν; Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε;

Μερικοί πιστεύουν ότι μια λαχτάρα, μια έντονη επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό, είναι ένα σήμα του οργανισμού για ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά. Μια λαχτάρα για σοκολάτα, για παράδειγμα, θα σηματοδοτήσει μια φυσιολογική ανάγκη για περισσότερα αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, ένα μπολ με κόκκινα φασόλια, είναι υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά από τη σοκολάτα, παρόλα αυτά η επιθυμία για τα φασόλια είναι μηδαμινή!

Ένα πανάρχαιο ερώτημα είναι, αν οι πόθοι είναι ψυχολογικοί. Όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, ένα μπολ σούπα κοτόπουλου της μαμάς, τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα. Ανακουφίζει από τη συμφόρηση και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Όταν το παιδί μεγαλώνει και αρρωσταίνει, ποθεί ένα μπολ με σούπα κοτόπουλου, όχι μόνο για τις θεραπευτικές του δυνάμεις , αλλά και επειδή φέρνει αναμνήσεις από τη φροντίδα της μαμάς.

Τι συμβαίνει όταν οι πόθοι οδηγούν σε υπερβολές και σε αισθήματα ενοχής; Όταν οι άνθρωποι ακολουθούν υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες, τότε οι πόθοι τους μπορεί να γίνουν πιο έντονοι και να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης τροφής και ενοχής. Μια δίαιτα που επιτρέπει μικρές ποσότητες τροφίμων που ευχαριστούν -ακόμη και αυτά που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε θερμίδες, είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί, διότι δεν εξαλείφεται καμία ομάδα τροφίμων.

Αν μερικές φορές θελήσετε οπωσδήποτε σοκολάτα, μπορείτε να έχετε στο ντουλάπι σας κάποια μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτοχημικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της ζάχαρης στα δόντια σας. Αλλά να την απολαμβάνετε με μέτρο. Επίσης, διαβάστε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το κακάο είναι το πρώτο συστατικό στη λίστα και όχι η ζάχαρη.

Συμβουλές για το πώς θα διαχειριστείτε τους πόθους σας:
  • Διώξτε τον πόθο σας μακριά. Πείτε στον εαυτό σας ότι, θα ασχοληθείτε με την λαχτάρα σας για γλυκό ή αλμυρό μετά από 20 λεπτά. Εάν πεινάτε πραγματικά, τότε η επιθυμία για φαγητό διαρκεί αρκετή ώρα, ενώ η επιθυμία για πατατάκια, σοκολάτα, κέικ είναι σύντομη και θα φθίνει, ειδικά αν μπορείτε να βρείτε ένα υγιεινό υποκατάστατο τροφίμου ή κάτι άλλο για να σας αποσπάσει την προσοχή.
  • Επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις για τους πόθους σας. Λαχταράτε πατατάκια? Αγοράστε κάτι τραγανό χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά. Θέλετε κάτι γλυκό? Τι θα λέγατε για ένα ψημένο μήλο με κανέλλα ή ακόμα και ψητά λαχανικά? Το ψήσιμο αναδεικνύει τη γλυκύτητα σε πολλά τρόφιμα.   
  • Αγοράστε μικρές μερίδες των τροφίμων που ποθείτε.   
  • Προγραμματίστε τα σνακ σας. Σχεδιάστε να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ, ώστε να ξεγελάσετε την επιθυμία σας για κάτι αλμυρό ή γλυκό. 
  • Κάντε μια βόλτα, βρείτε ένα χόμπι ή καλέστε έναν φίλο. Πολλές φορές αυτό που πραγματικά χρειάζεστε, μπορεί να είναι η κοινωνική υποστήριξη. Μια συνομιλία με έναν φίλο μπορεί να σας πάρει μακριά από μια λιγούρα. 
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Σημειώστε την ώρα και την ημέρα που εμφανίστηκε ο πόθος σας, πόσο διήρκεσε, πιο τρόφιμο λαχταρούσατε και πώς χειριστήκατε την κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσετε να παρατηρείτε τις λιγούρες σας και θα μάθετε να τις χειρίζεστε καλύτερα στο μέλλον. 
Τζουλιάννα Καρνέζη

Διαιτολόγος, RD
Dietetics BSC Hons,
University of Hertfordshire 
tzkarnezi@yahoo.com