Τροφές που θα σας δώσουν ενέργεια

Έχετε ποτέ πιάσει τον εαυτό σας να θέλει να κοιμηθεί μετά από το γεύμα, ενώ πρέπει να δουλέψει; 
 Κι’ όμως για να νιώθετε ξεκούραστοι, δεν φτάνει να κάνετε μόνο έναν καλό ύπνο, διότι τα είδη και η ποσότητα της τροφής που τρώτε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινά επίπεδα της ενέργειας σας. 
Για να μείνετε σε εγρήγορση όλη την ημέρα, ξεκινήστε κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές, σχετικά με το τι θα χρησιμοποιείτε για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας. 
Παρακάτω, θα βρείτε τα τρόφιμα που θα σας δώσουν μια ισχυρή ώθηση και θα μεγιστοποιήσουν την ενέργεια σας. 

Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες έχουν πάρει μια κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, όμως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Επίσης, προσφέρουν καύσιμο στο σώμα με τη μορφή γλυκόζης, η οποία είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα-δύο ζωτικά συστήματα του σώματος. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και σύνθετους υδατάνθρακες, είναι απαραίτητη για να έχετε ενέργεια. Άρα, καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα που γίνονται με σιτάρι ολικής αλέσεως. 

Φρούτα
Τα φρούτα προσφέρουν μια σημαντική δόση γλυκόζης, όπου το σώμα σας μπορεί εύκολα να τη μεταβολίσει σε ενέργεια. Τα περισσότερα φρούτα θα σας δώσουν μια έκρηξη ενέργειας, διότι μπορούν να αφομοιωθούν σε λιγότερο από μισή ώρα. Προτιμείστε τις μπανάνες, τα μήλα και τα πορτοκάλια, που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη) και φυτικές ίνες και θα σας δώσουν ένα ισχυρό τράνταγμα ενέργειας. 
 
Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες θα διασφαλίσουν ώστε η μυϊκή σας μάζα να παραμένει σταθερή, καθώς το σώμα σας θα μεταβολίζει το λίπος ως πηγή ενέργειας. Εντάξτε στη διατροφή σας τον σολομό, ο οποίος περιέχει πρωτεΐνη, βιταμίνη Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη, που θα βοηθήσουν ώστε το φαγητό που τρώτε να μετατραπεί σε ενέργεια. Επίσης, καταναλώστε γιαούρτι σαν σνακ, διότι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση της ενέργειας.

Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος,
 RD Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire 
 tzkarnezi@yahoo.com