Βελτιώστε το πρωινό σας και αποκτήστε την ενέργεια που σας χρειάζεται

Προσφέρει υγεία και ευεξία, βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων, όπως και την ικανότητα συγκέντρωσης 
Με βάση τη σύγχρονη επιστήμη, το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα. Έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό σπάει την ολονύκτια νηστεία και μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στη συνολική υγεία και ευεξία, ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η κατανάλωση του πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων, όπως και την ικανότητα συγκέντρωσης σε οτιδήποτε απαιτεί την αμέριστη προσοχή. Ξεκινήστε λοιπόν με ένα υγιεινό πρωινό, που θα δώσει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.

Ξεκινήστε με Πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη, ένα συστατικό που λείπει σε πολλά πρωινά γεύματα, και βοηθά τα παιδιά αλλά και τους ενηλίκους να παραμείνουν χορτασμένοι για αρκετές ώρες. Επιλέξετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως ένα αυγό, τυρί, γιαούρτι και γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες θα δώσει ενέργεια στο σώμα και στο μυαλό. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και επειδή αφομοιώνονται πιο αργά, δίνουν ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας. Επιλέξετε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το αλεύρι βρώμης ή δοκιμάστε ψωμί ολικής αλέσεως, βάφλες, κρέπες, έτσι ώστε να πάρετε ενέργεια και να ετοιμαστείτε για μια πολυάσχολη μέρα.

Φρούτα και λαχανικά

Το πρωινό είναι μια τέλεια στιγμή για να απολαύσετε τις τροφές που βοηθάνε στην υγεία. Επιλέξτε φρούτα εποχής, μπανάνες, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, μάνγκο, πεπόνι, γκρέιπφρουτ. Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε κονσέρβες φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, (ανανά ή μανταρίνι πορτοκάλια) και κατεψυγμένα φρούτα (βατόμουρα και φράουλες). Ακόμα, τι θα λέγατε για ψιλοκομμένα λαχανικά σε μια ομελέτα ή ένα δροσιστικό ποτήρι χυμό λαχανικών?

Κάντε το ρουτίνα
  • Οργανωθείτε από το βράδυ. Βάλτε από το βράδυ στο τραπέζι τις κούπες και τα κουτάλια για τα δημητριακά. Πάρτε ένα τηγάνι για κρέπες ή ένα μπλέντερ για smoothies. Ετοιμάστε το μείγμα για τη βάφλα, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για να μαγειρέψετε το πρωί 
  • Πάρτε το πρωινό σε πακέτο. Εάν δεν υπάρχει χρόνος για να φάτε στο σπίτι, προγραμματίστε μια θρεπτική επιλογή για να καταναλώστε στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο. Μπορείτε να πάρετε μια μπανάνα και ένα κουτί γάλα. 

Βρείτε το πρωινό που σας ταιριάζει 
  • Ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, πολλές φράουλες, και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 
  • Ένα φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι και φρέσκα μούρα. 
  • Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι για ένα μοναδικό αλλά νόστιμο πρωινό! Μαγειρέψτε το ρύζι από το προηγούμενο βράδυ, στη συνέχεια, το πρωί, το βάζετε σε ένα μπολ με μια κουταλιά μέλι, μια χούφτα σταφίδες, ένα μήλο, και πασπαλίζετε με κανέλα Δεν σας αρέσει το ρύζι? Δοκιμάστε το με κριθάρι, βρώμη, φαγόπυρο, κινόα ή κεχρί. 
  • Βάλτε ένα φλιτζάνι φράουλες και μια μπανάνα στο μπλέντερ, προσθέστε γάλα με χαμηλά λιπαρά και θρυμματισμένο πάγο, και έχετε ένα υγιεινό πρωινό με αντιοξειδωτικά. 
  • Φτιάξτε σάντουιτς για πρωινό. Επιλέξτε μια αραβική πίτα και λιώστε μια φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά ή μερικώς αποβουτυρωμένη μοτσαρέλα, και προσθέστε ντομάτα, καθώς και ένα βραστό αυγό. 
  • Δοκιμάστε να ψήσετε βατόμουρα με βρώμη, για να δημιουργήσετε το δικό σας πλιγούρι βρώμης από βατόμουρο και καταναλώστε το με γιαούρτι ή γάλα! 


Τζουλιάννα Καρνέζη


Διαιτολόγος, RD
Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire – tzkarnezi@yahoo.com