Απόπειρα αυτοκτονίας από γνωστό μοντέλο

Από τη μια, η χρόνια κατάθλιψη που εκδηλώθηκε όταν έχασε τον πατέρα του από καρκίνο και τον οδήγησε στο να πνίγει τον πόνο του στο αλκοόλ, αλλά και ο καημός που είχε γιατί δεν έβλεπε τα δύο παιδιά του και, από την άλλη, η οικονομική κρίση που τον χτύπησε ανελέητα και τον ανάγκασε να κλείσει το κατάστημα που είχε, όλα αυτά χειροτέρεψαν την κατάστασή του, με αποτέλεσμα να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Είναι μόλις τριάντα τεσσάρων χρόνων. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις πασαρέλες και συνέχισε ως μοντέλο ζωγράφων και φωτογράφων, όπως του μετρ Τάκη Βικόπουλου. Υπήρξε στενός συνεργάτης του γνωστού ζωγράφου Κώστα Ευαγγελάτου και άλλων νέων καλλιτεχνών και περφόρμερ που συνεργάστηκαν σε όλες τις εκδηλώσεις του Art Studio EST εντός και εκτός Ελλάδας (Παρίσι κ.α.), ενώ έγινε πολλές φορές εξώφυλλο σε εκδόσεις Τέχνης.

Ο νέος άντρας που χτυπήθηκε άσχημα από τη μοίρα έφθασε σε απόγνωση και δύο ημέρες πριν από το Πάσχα επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Πήρε ένα λάστιχο ποτίσματος και προσπάθησε να κρεμαστεί σε πυλωτή ξένης πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα στη δυστυχία του όμως το διάσημο μοντέλο στάθηκε πάρα πολύ τυχερό. Λόγω του σωματότυπού του -είναι ψηλός και λίγο εύσωμος- έσπασε το λάστιχο.
Κατά την πτώση υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπο και διακομίστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), όπου παραμένει σε νοσηλεία έγκλειστος.

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟ

Ο καταξιωμένος εικαστικός καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος, ο οποίος ειδοποιήθηκε από τον ίδιο τον παραλίγο αυτόχειρα αρκετές ώρες μετά, περιγράφει συγκλονισμένος στην «Espresso της Κυριακής» το συμβάν: «Τον βρήκαν οι περίοικοι, ειδοποίησαν τους αρμόδιους και μεταφέρθηκε στο Δαφνί. Είχε επάνω του τη γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού του ότι έπασχε από διπολισμό. Στο Δαφνί έμεινε εννέα ώρες σε αφασία. Οταν συνήλθε, με κάλεσε στο τηλέφωνο και πήγα να τον δω. Το πρόσωπό του ήταν κομμάτια από τις πληγές. 
O Κώστας Ευαγγελάτος
Του χορηγούν πολύ ισχυρά φάρμακα, τα οποία δεν είχαν αποτέλεσμα τις πρώτες ημέρες, διότι έχει το σύνδρομο της στέρησης του αλκοόλ. Είναι πολύ δύσκολη η κατάστασή του αλλά, αν κάνει τη θεραπεία και παίρνει τα φάρμακα, μπορεί να επανέλθει και να ζει κανονικά. Το τραγικό όμως είναι ότι δεν θέλει να το παραδεχτεί ο ίδιος».

Ο Κώστας Ευαγγελάτος τις πρώτες ημέρες μπαινόβγαινε στο Δαφνί για να συμπαρασταθεί στον φίλο και συνεργάτη του, μια επώδυνη για εκείνον εμπειρία, όπως μας λέει: «Το τι είδα εκεί δεν φαντάζεστε, παρ’ ότι ο χώρος σε γενικές γραμμές είναι φροντισμένος. Το μοντέλο νοσηλεύεται στους θαλάμους των ψυχολογικών νοσημάτων, όπου μεταφέρονται όλα τα έκτακτα περιστατικά. Για να πας εκεί μπαίνεις από την κεντρική πύλη και στη διαδρομή συναντάς όλους τους ασθενείς οι οποίοι είναι στο προαύλιο και έρχονται και σου ζητάνε άλλος λεφτά, άλλος τσιγάρα -και ορισμένοι πιεστικά. Μια κόλαση…».

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Μιλώντας για τον παραλίγο αυτόχειρα μας λέει ότι αρχικά ασχολήθηκε με το μόντελινγκ και από το 1999 έγινε εικαστικό μοντέλο. Μάλιστα, την προσφορά του τίμησε και ο ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, ενώ παράλληλα γράφει στίχους και τραγούδια. «Είναι ένα σεμνό παιδί. Τα προβλήματά του άρχισαν πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν έχασε τον πατέρα του από καρκίνο σε ηλικία πενήντα τριών ετών. Αυτό έγινε η αφορμή για να οδηγηθεί στην κατάθλιψη και να καταφύγει στο αλκοόλ. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε με την οικονομική κρίση, γιατί είχε ένα μαγαζί που δεν μπορούσε πλέον να το συντηρήσει και το έκλεισε. Ενα φαινόμενο που κάθε μέρα παίρνει διαστάσεις, αφού συμβαίνει με πολλούς συνανθρώπους μας τελευταία. Ολα αυτά τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα».

Προσπαθώντας να βρει τις βαθύτερες αιτίες και πώς το μοντέλο έφθασε στην απόπειρα αυτοκτονίας, ο Κώστας Ευαγγελάτος θυμάται: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είχε κάνει έναν γάμο όταν ήταν πολύ μικρός σε ηλικία και έχει δύο παιδιά, στα οποία εγώ έστειλα μήνυμα για να τα ενημερώσω για την κατάσταση του πατέρα τους. Με τη γυναίκα του δυστυχώς είχαν κακές σχέσεις. Δεν φτάνει κανείς εύκολα στην αυτοκτονία» σχολιάζει ο γνωστός εικαστικός και βγάζει τα συμπεράσματά του: «Ολα είναι σε συνάρτηση με το οικογενειακό περιβάλλον, την κοινωνία, τα οικονομικά και τα προσωπικά προβλήματα».

Τα πρόσφατα μέτρα τού δυσκόλεψαν την προμήθεια φαρμάκων...

Τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία που έζησε ο Κώστας Ευαγγελάτος σίγουρα θα κάνει πολύ καιρό να την ξεχάσει. «Επαθα ισχυρό σοκ, όταν με κάλεσε ο ίδιος στο τηλέφωνο από το Δαφνί και μου το είπε. Στην αρχή, δεν το σήκωνα το τηλέφωνο, για να είμαι ειλικρινής, γιατί μου είχε κάνει πολλά. Ερχόταν τη νύχτα και μου χτύπαγε τα παράθυρα, αλλά τον δικαιολογούσα. Ηξερα ότι το κάνει γιατί δεν παίρνει τα φάρμακά του. Τον είχα πάει σε έναν από τους καλύτερους γιατρούς στο ΝΙΜΙΤΣ, αλλά δεν έβρισκε να πάρει τα φάρμακά του. Γιατί με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης δεν τα χορηγούσαν σε όλα τα νοσοκομεία και για να τα προμηθευτεί έπρεπε να πάρει ειδική συνταγή από το Δαφνί. Μου ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του».