Το ιδανικό γυναικείο σώμα και πως θα το αποκτήσετε.

Οι νεαρές γυναίκες μπορεί να πέσουν στην παγίδα της επιθυμίας να μοιάζουν με «υπερ-thin» μοντέλα ή τηλεοπτικές προσωπικότητες. Αυτοί οι μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορεί να οδηγήσουν σε μια νοσηρή εικόνα του σώματος και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, για να μην αναφέρουμε τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ότι θα τρώνε πολύ λίγο ή ότι θα ακολουθήσουν μια δίαιτα που θα περιλαμβάνει μόνο «υγιή» τρόφιμα.
Κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια διαταραγμένης διατροφής είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, η υπερβολικά επιλεκτική διατροφή, η επιθυμία απομόνωσης κατά τη διάρκεια του φαγητού και η υπερβολική άσκηση .

Ο γενικός στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι να αποδεχτούν το σώμα τους και μάθουν πώς να ισορροπήσουν τη διατροφή και τα συναισθήματα. Αν οι τροφές χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο, τότε μπορεί να είναι μια πηγή ευχαρίστησης και όχι ενοχής.

Υγιεινή διατροφή 

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κακής εικόνας του σώματος. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής περιλαμβάνει: 
 
Φρούτα 
Λαχανικά
Άπαχο κόκκινο κρέας
Κοτόπουλο
Ψάρι
Όσπρια
Φυτικά έλαια
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, γιαούρτι και τυρί.


Υπάρχει πάντα χώρος για μια μέτρια μερίδα γλυκού ή αλμυρού τροφίμου, όπως τσιπς, σοκολάτα ή παγωτό, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο γλυκός ή ο αλμυρός πόθος. Αυτό επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους, να απολαύσουν το φαγητό χωρίς να νιώθουν ενοχές.

Φυσική Δραστηριότητα 

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην ενίσχυση της εικόνας του σώματος και ανακουφίζει από το άγχος, αλλά όταν γίνεται εμμονή και ξεφεύγει από τον έλεγχο, μπορεί να γίνει ανθυγιεινή. Οι νεαρές γυναίκες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή χορός. Επιπλέον, καλό είναι να κάνουν ασκήσεις αντίστασης, τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσουν τους μύες και τα οστά ισχυρά. Οι ασκήσεις αντίστασης περιλαμβάνουν βάρη και ζώνες αντίστασης.

Ναι στην κοινωνικοποίηση
Μια υγιής κοινωνική ζωή βοηθά την εικόνα του σώματος. Οι άνθρωποι που έχουν φίλους με θετικό και χαρούμενο χαρακτήρα, τείνουν να είναι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και αποδέχονται πιο εύκολα το σώμα τους και το μυαλό τους. Η ενθάρρυνση και η κοινωνική υποστήριξη βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό τη θετική εικόνα του εαυτού σας.

Τζουλιάννα Καρνέζη 
Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, 
University of Hertfordshiree