Έτσι ήταν οι παλιοί ...καλοί Δονητές



Οι παλιοί δονητές έμοιαζαν περισσότερο με πιστολάκι για τα μαλλιά, πλάστη για να ανοίγεις φύλλο για πίτα, μίξερ και φρυγανιέρα... Το μουσείο δονητών στο San Francisco (Antique Vibrator Museum) συγκέντρωσε και παρουσιάζει τους πιο περίεργους δονητές που κυκλοφορούσαν πριν δεκαετίες ως συσκευές μασάζ (για το ξεκάρφωμα). Η συλλογή ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνει ως τα 70s.

Η ιστορία των δονητών
Το δονητή εφηύρε ο Αμερικανός γιατρός George Taylor το 1869 o οποίος λειτουργούσε με την ενέργεια του ατμού αλλά ήταν αρκετά δύσχρηστος. Λίγα χρόνια αργότερα ο γιατρός Joseph Mortimer Granville έφτιαξε τον πρώτο δονητή που λειτουργούσε με μπαταρίες, ο οποίος ήταν πολύ πιο πρακτικός. Επίσης για αρκετά χρονιά διάφοροι γιατροί χρησιμοποιούσαν τους δονητές στα γεννητικά όργανα των γυναικών για να θεραπεύουν την υστερία.
Στις αρχές του 20ου αιώνα δεκάδες εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν δονητές και σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται ένα πολύ δημοφιλές προϊόν. Και ενώ οι δονητές παρουσιάζονταν ως συσκευές μασάζ το 1906 βγαίνει η διαφήμιση της εταιρίας «American Vibrator Company» με σλόγκαν: «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο dressing room ή στο μπουντουάρ και δίνει σε κάθε γυναίκα την αίσθηση της διαρκούς νεότητας»...

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘20 οι δονητές εμφανίζονται σε ερωτικά φιλμ και σε σέξι φωτογραφίες μετατρέποντας τη χρήση τους από συσκευές μασάζ σε συσκευές σεξουαλικής απόλαυσης. Εκεί κάπου αρχίζουν και μειώνονται οι διαφημίσεις τους οι οποίες επανέρχονται τη δεκαετία του 50 με τη διαφορά ότι το προϊόν δεν πλασαρόταν ως δονητής αλλά ως συσκευή μασάζ η οποία χρησίμευε για την απώλεια βάρους.

Επρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να παρουσιαστεί ξανά ο δονητής ως σεξουαλική συσκευή και αυτό έγινε τη δεκαετία του 70. Μάλιστα τότε ήταν η εποχή που το σχέδιο του άρχιζε να μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτό του πέους... Το ξεκάρφωμα πια είχε ατονίσει. 

Dr. Macauras Pulsocon Blood Circulator (1880-1920)

Με πολύ ισχυρή δόνηση και έντονο ήχο αυτό το μοντέλο διαφημίστηκε στην εποχή του ως η συσκευή που διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.


Dr. Johansens Vibrator (1904-1907)

Οσοι έμεναν σε σπίτια που δεν διέθεταν ηλεκτρισμό, μπορούσαν χάρη σε αυτό το μοντέλο να χαρούν τις ευεργετικές ικανότητες του δονητή ο οποίος δούλευε με μανιβέλα!


Detwiller Pneumatic Vibrator (1906)
Αυτό το περίεργο μοντέλο δούλευε με συμπιεσμένο αέρα, όμως στην αγορά δεν τα πήγε τόσο καλά όσο άλλοι δονητές που λειτουργούσαν με ηλεκτρισμό.


Polar Cub (1928)
Αυτός ο δονητής που μοιάζει περισσότερο με πιστολάκι για τα μαλλιά είχε ένα επίσης πολύ περίεργο όνομα «Πολικό Αρκουδάκι»!

Vibrosage (1933)
Μικρούλης και πιο πρακτικός αυτός ο δονητής είχε μεγάλο σουξέ στα 30s και 40s. Μοιάζει πάντως με κάτι μηχανήματα που τα χρησιμοποιούν για να τρίβουν τα έπιπλα...

Redusaway (40s)
Αυτός εδώ θυμίζει ηλεκτρικό σίδερο ή τοστιέρα και δεν πέφτουμε πολύ έξω καθώς τον χρησιμοποιούσαν για να «καίνε» τα λίπη στο σώμα...

Rolling Pin Heat Massager (1932)
Με αυτό το μοντέλο άνετα μπορείς να ανοίξεις και φύλλο για πίτα! Και αυτό το χρησιμοποιούσαν για αδυνάτισμα...

Spot Reducer (50s)
Αυτός ο περίεργος δονητής – χειρός (πως λέμε μίξερ χειρός) χρησίμευε και αυτός για μασάζ στις αφράτες περιοχές του σώματος.

Stim-u-Lax (αρχές 60s)

Ο συγκεκριμένος δονητής σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 30 και ύστερα από 20 χρόνια τον χρησιμοποιήσουν οι μπαρμπέρηδες για να κάνουν μασάζ στο κεφάλι του πελάτη τους μετά το κούρεμα!

Hitachi (τέλη 60s - αρχές 70s)

Οι φαν των δονητών θα αναγνώρισαν αμέσως το όνομα... Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ο πρόγονος του διάσημου δονητή Hitachi Magic Wand ο οποίος είναι νούμερο ένα σε πωλήσεις.


Magnetic Massage (30s)
Infra-Massage Heat Massager (40s)
Rex-Ray Vibrator (40s)
Hollywood Vibra-Tone (40s)
Beauty Pop (τέλη 60s – αρχές 70s)

Vibra-Touch (70s)