Doga, η νέα μόδα!

Η γιόγκα βοηθά να χαλαρώσουμε και να συγκεντρωθούμε. Και αν έχουμε σκύλο, μπορούμε να τον πάρουμε μαζί. Τότε απλά, αντί για γιόγκα, θα κάνουμε doga.
Είναι η νέα μόδα που θέλει άνθρωπο και σκύλο να γυμνάζονται παρέα. Ειδικοί λένε ότι αυτού του είδους η γυμναστική φέρνει το ζώο πιο κοντά στο αφεντικό του, ενώ τα άτομα που κάνουν doga καταφέρνουν να αποκτήσουν καλύτερη αυτοσυγκέντρωση. 

Με τον σκύλο στο χέρι -λένε οι μάστερ του είδους- μπορεί κανείς να πετύχει μεγαλύτερη ισορροπία αλλά και δύναμη. Οι κλασικές ασκήσεις της γιόγκα εφαρμόζονται και στην doga, με μόνη διαφορά ότι την κάνεις παρέα με το κατοικίδιό σου. 

Αλλωστε, είναι και ένας καλός τρόπος για να δεθεί περισσότερο ο ένας με τον άλλον. Οσον αφορά τα ζώα, ίσως κάποιοι πιστέψουν ότι με την άσκηση «βασανίζονται», όμως ισχύει το αντίθετο. 

Δάσκαλοι της doga αναφέρουν ότι κάποια από τα σκυλάκια που παρακολουθούν μαθήματα στην αρχή είναι επιθετικά και γαβγίζουν συνέχεια, μετά τη γυμναστική όμως ηρεμούν απόλυτα. Και αυτό πιθανό γιατί η άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες τους τα κάνει να νιώθουν ότι αγαπιούνται.

Μία από τις πρώτες διδάξασες της doga, η Σούζι Τέιλμαν από τη Φλόριντα, εξηγεί ότι τα σκυλιά νιώθουν καλά όταν νιώθουν ευεξία και τα αφεντικά τους. Η Αμερικανίδα καθηγήτρια έχει διδάξει ανθρώπους ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου, όπως σε Κίνα και Ιαπωνία, πώς να κάνουν doga, ενώ ασχολείται με τη συγκεκριμένη μέθοδο από το 2002.
Υπάρχουν, όπως λέει, ειδικά εγχειρίδια με οδηγίες, αλλά και DVD που μπορούν να διδάξουν κάποιον πώς να κάνει doga.