Οι Ευθύμιος Λέκκας και Μανώλης Σκορδίλης εξηγούν
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 17 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Μανταλέι, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Η περιοχή της Μιανμάρ βρίσκεται σε μια ζώνη υψηλής σεισμικότητας λόγω της σύγκλισης τεκτονικών πλακών. Συγκεκριμένα, η Ινδο-Αυστραλιανή πλάκα υποβυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική πλάκα, δημιουργώντας έντονες γεωλογικές δραστηριότητες. Ο πρόσφατος σεισμός αποδίδεται σε ένα μεγάλο, προηγουμένως άγνωστο ρήγμα στην περιοχή.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, ανέλυσε τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Επισήμανε ότι το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος, συνέβαλαν στις εκτεταμένες καταστροφές.
Τόνισε επίσης την κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων λόγω του ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση Βορρά-Νότου, που επηρέασε περιοχές τόσο προς την Κίνα όσο και προς την Ταϊλάνδη.
Σχετικά με το σεισμικό προφίλ της περιοχής, ανέφερε ότι η Ευρασιατική πλάκα κινείται οριζόντια παράλληλα προς την Ινδική πλάκα, δημιουργώντας συνθήκες για τέτοιου είδους σεισμικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας Μανώλη Σκορδίλη, «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άγνωστο ρήγμα, δεν αποκλείονται μεγάλοι μετασεισμοί».
Οι επιφανειακοί σεισμοί, όπως αυτός με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, τείνουν να προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές λόγω της εγγύτητάς τους στην επιφάνεια της Γης.
Η ενέργεια που απελευθερώνεται μεταφέρεται πιο άμεσα στις κατοικημένες περιοχές, οδηγώντας σε σοβαρές καταρρεύσεις κτιρίων και υποδομών. Οι αρχές προειδοποιούν για την πιθανότητα ισχυρών μετασεισμών τις επόμενες ημέρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση