Στέλνουν ψυχολόγο στο «Survivor»

Από τι κινδυνεύουν οι παίκτες
Το ατύχημα των Μαχητών, η πείνα, οι αρρώστιες, οι καβγάδες και η διαχείριση της κρίσης με όρους ψυχοθεραπείας από τον επιστήμονα που είναι εκπαιδευμένος να πετυχαίνει κάνοντας τα μηχανάκια τηλεθέασης να χτυπούν κόκκινοΕκείνη τη μοιραία Δευτέρα που συνέβη το τροχαίο στον Αγιο Δομίνικο όλα έδειχναν να αλλάζουν.

Την Τετάρτη, δύο ημέρες αμέσως μετά το τροχαίο που είχαν οι Μαχητές του «Survivor», ο ψυχολόγος και συνεργάτης του ριάλιτι Γιάννης Χοϊμές ειδοποιείται από την παραγωγή του παιχνιδιού να μεταβεί εσπευσμένα στο νησί λόγω έκτακτων αναγκών.

Αυτό που συνέβη σόκαρε όχι μόνο την ομάδα των Μαχητών, η οποία βρισκόταν μέσα στο φορτηγάκι και τελικά αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει μία παίκτρια λόγω σοβαρού τραυματισμού και να αφήσει έναν ακόμη στο νοσοκομείο, αλλά και πολλούς από τους Διάσημους. Επρεπε να γίνει διαχείριση της κρίσης από έναν άνθρωπο που είναι ειδικός στο να το πετυχαίνει. Οι παίκτες ήταν σε κατάσταση σοκ, αυτό που συνέβη ήταν κάτι που δεν φαντάζονταν και τους βρήκε ήδη σε φάση που ήταν αποδυναμωμένοι, σε σημείο εξάντλησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντοχές τους είναι μειωμένες, η εξάντληση από την πείνα και την πολυήμερη παραμονή στον Αγιο Δομίνικο έχει προκαλέσει συναισθηματική και ψυχολογική κατάπτωση και το ηθικό έπρεπε να ανέβει.

Ετσι η παραγωγή έκρινε ότι μια επίσκεψη του ψυχολόγου στο νησί θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Να καλμάρει τα πνεύματα και να εμψυχώσει όλους όσοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σωματικές και ψυχολογικές. Οι τελευταίες μάλιστα οφείλονται και στην απόσταση που χωρίζει τους συμμετέχοντες από τους συγγενείς και τους φίλους τους.
Οι εντάσεις μεταξύ των παικτών είναι συνεχείς, τα νεύρα είναι τεντωμένα και πάντα η περίοδος λίγο πριν από την τελική ευθεία είναι η δυσκολότερη. Πείνα, αρρώστιες, εξάντληση. Υπάρχουν εκρήξεις στις συμπεριφορές οι οποίες πλέον είναι συνεχείς.

Επιπλέον μετά τις αποχωρήσεις και τις συνεχείς αλλαγές οι ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των παικτών έχουν διαταραχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Γι’ αυτό και χρειαζόταν ένας άνθρωπος να κάνει διαχείριση κρίσης και των μεν και των δε: αφενός των τραυματιών που βρίσκονταν σε σοκ, αφετέρου όλων όσοι μπορεί να τον χρειαστούν. Και ο καταλληλότερος και πιο έμπειρος στον συγκεκριμένο τομέα είναι ο κ. Χοϊμές, ο οποίος έκτοτε παραμένει στον Αγιο Δομίνικο και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιστρέψει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από τι κινδυνεύουν οι παίκτες

Εδώ και καιρό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η παρατεταμένη νηστεία των παικτών μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές βλάβες στον οργανισμό τους.
Καταρχάς έχουν σημειωθεί λιποθυμικά επεισόδια και γυναικολογικές διαταραχές με διακοπή της εμμήνου ρήσεως.
Οι κίνδυνοι όμως αφορούν επιπλέον διαταραχές στον θυρεοειδή και φυσικά σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που δεν επανέρχεται ακόμη και με κανονική σίτιση.
Ωστόσο πολύ σημαντικότερες είναι οι ψυχολογικές διαταραχές. Χρόνιο άγχος, διαταραχή πανικού και κατάθλιψη είναι οι τρεις κορυφαίοι κίνδυνοι που απειλούν τους συμμετέχοντες. Οι λόγοι είναι η στέρηση φαγητού, η απομόνωση σε συγκεκριμένο μέρος, η αγωνία για την επιτυχία των αγωνισμάτων, η πίεση του ταλαιπωρημένου οργανισμού να τα καταφέρει στις δοκιμασίες.

Η κατάθλιψη είναι το πλέον σύνηθες και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά την αποχώρηση από αυτού του τύπου τα ριάλιτι. Το χρονικό διάστημα παραμονής τους είναι μεγάλο και ακόμη και ο υποσιτισμός επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο προκαλώντας σοβαρές συνέπειες λόγω της έλλειψης βιταμινών και σημαντικών στοιχείων απαραίτητων για την ψυχολογική κατάσταση και την υγεία των παικτών.