Yγιεινά τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας το καλοκαίρι.

Είναι καλοκαίρι και αυτή την καταπληκτική στιγμή του έτους, τα φρέσκα προϊόντα αφθονούν. Υπάρχει μια πληθώρα από νόστιμες και υγιεινές επιλογές. Πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι γεμάτα με μυστικά οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικά τρόφιμα για το καλοκαίρι:

1. Καλαμπόκι
Τίποτα δεν είναι πιο γευστικό για το καλοκαίρι, όπως το φρέσκο γλυκό καλαμπόκι. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι περιέχει αντιοξειδωτικά, που μπορεί να δρουν σαν φυσικά «γυαλιά ηλίου», βοηθώντας έτσι στο σχηματισμό μιας χρωστικής ουσίας, που φιλτράρει ορισμένες από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

3. Κεράσια
Τρώγοντας κεράσια, μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, να χάσετε βάρος και στη πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Αυτά τα φρούτα είναι μία από τις λίγες πηγές της μελατονίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, και μας βοηθάει στον ύπνο.

4. Ντομάτες
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, το αντηλιακό θα πρέπει να είναι η πρώτη σας γραμμή άμυνας κατά τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Αλλά η κατανάλωση της ντομάτας θα μπορούσε να σας δώσει μια μικρή επιπλέον προστασία. 
Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες και μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τα ηλιακά εγκαύματα. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί σε υπεριώδης ακτινοβολία, είχαν σχεδόν 50 τοις εκατό λιγότερη ερυθρότητα του δέρματος, αφού έφαγαν 2 1/2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας (ή έπιναν περίπου τα 2/3 φλιτζανιού χυμό καρότου ημερησίως), εκτός από την κανονική διατροφή τους, για 10 έως 12 εβδομάδες. 
Τα συμπληρώματα, ωστόσο, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά: στην ίδια μελέτη, εκείνοι που έλαβαν συμπλήρωμα λυκοπενίου, δεν προστατεύτηκαν σημαντικά έναντι των ηλιακών εγκαυμάτων.

5. Καρπούζι
Το καρπούζι κρατάει δροσερό το σώμα σας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, διότι αποτελείται 92 τοις εκατό από νερό. 
Ένα άλλο όφελος; Έρευνες έχουν δείξει ότι, η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε νερό, σας δημιουργεί κορεσμό με λιγότερες θερμίδες.

6. Βατόμουρα
Τα φρέσκα βατόμουρα είναι μια ξεχωριστή απόλαυση! 
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γι αυτό και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου.





Τζουλιάννα Καρνέζη 
 Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, 
University of Hertfordshire