Θέλεις να συζήσετε; Να τι πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου

Πήρατε τη μαγική απόφαση να μείνετε μαζί; Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που πρέπει να κάνεις για να είσαι σίγουρος/η ότι έκανες τη σωστή επιλογή! Αν και οι δύο γνωρίζετε πώς νιώθετε από πριν αυτό θα σας προστατεύσει από πιθανά προβλήματα στο μέλλον.


1. Τι γνώμη έχετε και οι δύο για το θεσμό του γάμου;
Μπορεί να πήρατε την κοινή απόφαση να συζήσετε όμως είστε σίγουροι ότι την πήρατε για κοινούς λόγους; «Το να συζείς σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα», αναφέρουν οι ψυχολόγοι. Για κάποιους είναι ο προάγγελος του γάμου, ενώ για κάποιους άλλους είναι απλώς μια προσωρινή απόφαση που αφορά καθαρά το παρόν. Βεβαιώσου ότι θέλετε και οι δύο το ίδιο και κανείς από εσάς δε φοβάται την περαιτέρω δέσμευση.


2. Ποιος θα πληρώνει τους λογαριασμούς και ποιος θα αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού;
Αυτοί είναι οι δύο πιο συχνοί λόγοι καβγάδων μέσα στο ζευγάρι. Ο διαχωρισμός των ρόλων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος, να ικανοποιεί και τα δύο μέλη και να καθοριστεί από την αρχή. Κανείς μας δε μπορεί να γνωρίζει πώς κάνει ο σύντροφός του δουλειές ή πώς τακτοποιεί τους λογαριασμούς του προτού συγκατοικήσει μαζί του. Όλα αυτά είναι πράγματα που μαθαίνονται στην πορεία, και μπορεί να δημιουργήσουν εκρήξεις μέσα στο ζευγάρι. Δεν υπάρχει σωστός και λανθασμένος διαχωρισμός ανάλογα με το φύλο του καθενός. Το εκάστοτε ζευγάρι είναι αυτό που θα καθορίσει τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις με βάση τις ικανότητες και τη διάθεση του καθενός.


3. Συμφωνούμε στον τρόπο που επιλέγουμε να δείξουμε ότι διαφωνούμε; 
Σας μπέρδεψα λίγο ε; Θα τα ξεκαθαρίσουμε όλα! Ο τρόπος που τα ζευγάρια επιλέγουν να τσακωθούν επηρεάζει σημαντικά τη σχέση τους. Δεν υπάρχει ο σωστός τρόπος για να τσακωθείς, όμως τα ζευγάρια πρέπει ουσιαστικά να μείνουν μαζί, να περάσουν πολύ χρόνο ο ένας με τον άλλο για να αντιληφθούν τι είναι αυτό που τους ενοχλεί και με ποιο τρόπο θα επιλέξουν να το δείξουν. Στην αρχή, όλοι έχουν την τάση να ωραιοποιούν συμπεριφορές και στοιχεία του χαρακτήρα τους. Επίσης, κάτι που φαίνεται μικρό παράπτωμα τώρα μπορεί στη συνέχεια να γίνει ένα πολύ ενοχλητικό ελάττωμα, που δύσκολα μπορείς να ανεχτείς.

4. Πώς θα πάμε τη σεξουαλική μας ζωή ένα βήμα πιο πέρα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι με την πάροδο του χρόνου τα ζευγάρια χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξουαλικό τους σύντροφο, και σπαταλούν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τι θα κάνουν για να κρατήσουν τη σχέση ζωντανή. Το ότι γνωρίζεις το σύντροφό σου καλά δε σημαίνει ότι θα τον βαρεθείς και γρήγορα. Τουναντίον μάλιστα. Γνωρίζεις πολύ καλά τι είναι αυτό που τον ξεσηκώνει και πώς να του το δώσεις. Όταν ένα ζευγάρι συζεί δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για να κάνει σεξ, διότι το θεωρεί δεδομένο και διαθέσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Με ραντεβού εκτός σπιτιού, όπως τον πρώτο καιρό που γνωριστήκατε, και με οργανωμένες ερωτικές βραδιές στο σπίτι, θα κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του συντρόφου σου.

5. Που να πάω για να έχω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου;
Είναι ένα από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος προτού συζήσει ακόμα και προτού συγκατοικήσει. Λίγος χρόνος για εμάς είναι ό, τι πολυτιμότερο για την ψυχική μας ηρεμία. Αν δεν είσαι από τους τυχερούς που έχουν μεγάλο σπίτι και μπορούν να απομονωθούν σε κάποιο δωμάτιο, τότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσεις τη «απομόνωσή σου» εκτός. Ίσως μπορείς να ξεκινήσεις μαθήματα yoga ή να πηγαίνεις συχνά σε κάποιο μέρος που σε ηρεμεί και σου επιτρέπει να μείνεις μόνος με τις σκέψεις σου. Μη νιώθεις τύψεις αν δε θες να είσαι συνεχώς με το σύντροφό σου. Δεν είναι εγωιστικό, και αντιθέτως είναι πολύ υγιές και έχει θετική επίδραση στη μετέπειτα συμπεριφορά σου απέναντί του.