Άνοιξε η αυλαία του Θεάτρου Άβατον

Πρεμιέρα για τις παραστάσεις στο Θέατρο Άβατον και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από την παρουσίαση των έργων από τους παραγωγούς και τους πρωταγωνιστές τους. Βρεθήκαμε λοιπόν στο Γκάζι, Ευπατρίδων 3, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής. Αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του θεάτρου, παρατηρήσαμε πως η σκηνή βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις θέσεις των θεατών, κάτι που πρακτικά βοηθάει κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, βάζοντας τον θεατή μέσα στο δράμα.

Μετά τις παρατηρήσεις μας, ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε τι μας επιφύλασσε το πρόγραμμα για όλο το χειμώνα. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα, με σειρά χρονολογικής έναρξης των παραστάσεων:

  • Από τις 10 Οκτωβρίου, έως τις 28 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα παίζεται «Το σπίτι της Σιωπής» της Τζένης Κοσμίδου. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, πρόκειται για ένα ψυχόδραμα, το οποίο θίγει θέματα ενδοοικογενειακής βίας, με τα αδέρφια μιας φαινομενικά καθημερινής οικογένειας να εναλλάσσονται στους ρόλους του θύτη και του θύματος. Σε σκηνοθεσία Δικαίας Πικιού, παίζουν οι: Αγγελική Γκαλμπένη, Μία Καλιτζόγλου, Σάκης Καρκαφίρης, Τζένη Κοσμίδου και ο Τζαννής Σπανός.
  • Από τις 18 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου θα παίζεται το έργο, επίσης της Τζένης Κοσμίδου, «Οι Βράχοι», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά και έρχεται αντιμέτωπο με θέματα ομοφοβίας. Σκηνοθετεί και παίζει η ίδια η Τζένη Κοσμίδου, ενώ παίζουν οι: Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Βάλλια Άσσου, μαζί με τον γνωστό ερμηνευτή Μιχάλη Κακέπη.
  • Από τις 28 Οκτωβρίου, έως και τις 25 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παίζεται το έργο του Γιάννη Σάββα, «Loop». Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο πρόκειται να αντλήσει επιρροές από τα Ιαπωνικά manga και anime, με κυρίως θέμα τις «λούπες», όπως τις χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, στις οποίες μπαίνουμε όλοι και κατά πόσο μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτές. Σκηνοθετεί και παίζει ο Γιάννης Σάββας, παρέα με τους: Αλέξανδρο Θωμά, Δημήτρη Κατσιμίρη και Άννα Μιχαλοπούλου.
  • Από τις 23 Νοεμβρίου, έως τις 23 Φεβρουαρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, θα παίζεται το έργο της Πασχαλίας Τραυλού, «Το διάφανο Κελί». Σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Γκαλμπένη, το συγκεκριμένο έργο θα διαπραγματευτεί θέματα εγκληματικότητας, όπως και τις εσωτερικές ανθρώπινες συγκρούσεις των «θέλω» με τα «πρέπει». Πρωταγωνιστές είναι δύο «τρελοί» και δύο «λογικοί», ωστόσο μέσα στα πλαίσια τις παράστασης, οι ρόλοι θα αντιστρέφονται και τελικός σκοπός του έργου, σύμφωνα με τη συγγραφέα είναι η «κάθαρση», την οποία μας υπόσχεται και η αρχαία τραγωδία. Παίζουν οι: Τζένη Κοσμίδου και Σάκης Καρκαφίρης, μεταξύ άλλων.
  • Από τις 4 Δεκεμβρίου, έως τις 27 Φεβρουαρίου, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, θα παίζεται το έργο «Μαζί Ποτέ», του Ηλία Παρασκευόπουλου, που αφηγείται την ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού, που δεν καταφέρνει ποτέ να συναντηθεί, παρά τις επιθυμίες του. Σκηνοθετεί ο Θύμιος Κούκιος και παίζουν οι: Δημήτρης Μαζιώτης, Ηλίας Παρασκευόπουλος και Λία Τσάνα.

Φυσικά, ο χώρος καλύπτει και παραστάσεις για μικρά παιδιά. 
Πιο συγκεκριμένα, κάθε Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 24 Μαΐου, θα παίζονται «Τα τρία γουρουνάκια»(Σκηνοθεσία: Νίκος Λημνιός) και «Η Περιπέτεια του μικρού Οδυσσέα»(Σκηνοθεσία: Αντώνης Ζιώγας), αντίστοιχα. Οι παραστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και υπόσχονται διαδραστικότητα, με συμμετοχή των παιδιών, μέσα στην παράσταση. Σε αυτό βοηθάει η προαναφερθείσα εγγύτητα των θέσεων με τη σκηνή.
Τέλος, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, προσφέρονται σεμινάρια Συναισθηματικής Διαλεκτικής, από τον Στέλιο Καλαθά, με σκοπό να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες, ώστε να εκφράζονται δημιουργικά και έντεχνα μέσα στην καθημερινότητά τους. Ας σημειωθεί πως τα σεμινάρια δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα που ακολουθούν την υποκριτική ως επάγγελμα, αλλά γενικότερα σε ανθρώπους που επιδιώκουν ένα είδος εσωτερικής αναζήτησης και ανάπτυξης. Μετά την παρουσίαση της λίστας των εκδηλώσεων του θεάτρου ακολούθησε δεξίωση με όλους τους συντελεστές.