Μήνυση στον Ένιο Μορικόνε

Ο Κλιντ Ιστγουντ φοράει το κλασικό μαύρο καουμπόικο καπέλο, ενώ από το στόμα του μισοκρέμεται ένα τσιγάρο. Ηλιοκαμένο δέρμα, καπνισμένες κάννες, όπλα έτοιμα για μονομαχία και ένας οξύς, μακρόσυρτος ήχος από μια κιθάρα. Αυτή η επαναλαμβανόμενη μουσική φράση είναι εδώ και πολλά χρόνια συνώνυμη με τις καουμπόικες ταινίες και κυρίως το είδος των σπαγκέτι γουέστερν. Και αυτό χάρη στα μουσικά θέματα του βραβευμένου με Οσκαρ συνθέτη Ενιο Μορικόνε για τις ταινίες «Για μια χούφτα δολάρια», «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» κ.τ.λ.

Είναι πιθανόν όμως ο Μορικόνε να μην έγραψε ο ίδιος αυτές τις χαρακτηριστικές κιθαριστικές μελωδίες. Ο Πίνο Ρούκερ, ένας κιθαρίστας της τζαζ που δούλεψε στενά με τον Μορικόνε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος εμπνεύστηκε τον ήχο που συνδέθηκε τόσο στενά με τα σπαγκέτι γουέστερν, σύμφωνα με την κόρη του.

Η Μαρία Ρούκερ, 17 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα της και 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας «Για μια χούφτα δολάρια», ζητεί αποζημίωση 800.000 ευρώ. Ισχυρίζεται ότι δεν δόθηκαν ποτέ στον πατέρα της οι τιμές που του άξιζαν για τη μουσική επένδυση των σκηνών και κατηγορεί τον συνθέτη για παράβαση πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Υποστηρίζει ότι ο Μορικόνε δεν αναγνώρισε τη συνθετική δουλειά του πατέρα της στα κλασικά γουέστερν «Για μια χούφτα δολάρια» (1964), «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» (1965) και «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» (1966).
Στις τρεις ταινίες που σκηνοθέτησε ο Σέρτζιο Λεόνε το όνομα του Πίνο Ρούκερ αναφέρεται στους τίτλους ανάμεσα στα ονόματα των μουσικών. Ο Μορικόνε, ο οποίος έχει κερδίσει πέντε βραβεία Οσκαρ και έχει συνθέσει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες από το 1959, δεν έχει ακόμη προβεί σε δηλώσεις.