Για φόνο εκ προμελέτης κατηγορείται ο Πιστόριους

Δακρυσμένος και συντετριμμένος, ο Όσκαρ Πιστόριους αποχώρησε από το δικαστήριο της Πρετόρια, αφού η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για την Τρίτη (19/02).

Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης αντιμετωπίζει την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης της συντρόφου του, Ρέεβα Στέενκαμπ και μετά από περίπου μία ώρα παραμονής στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα, ο πρόεδρος της έδρας αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή μέχρι την Τρίτη.

Το χρονικό της δίκης

Ο Πιστόριους έφτασε στο δικαστήριο καθισμένος στο πίσω κάθισμα ενός οχήματος της αστυνομίας και όχι στο χώρο όπου μεταφέρονται οι κρατούμενοι, συνοδεία ενός ακόμη περιπολικού. Με ένα μαύρο μπουφάν και ένα ντοσιέ για φύλλα Α4 κάλυψε τα παράθυρα του οχήματος, ώστε να μην τον απαθανατίσουν οι εκατοντάδες φωτογράφοι και κάμερες που βρέθηκαν στην τοποθεσία.

Στην αίθουσα C του δικαστηρίου, ο κόσμος είχε συρρεύσει από νωρίς και καθόταν σε 5 σειρές ξύλινου πάγκου, ενώ αρκετοί που δεν πρόλαβαν να βρουν θέση, περίμεναν όρθιοι το άλλοτε είδωλό τους. Δεκάδες δημοσιογράφοι βρήκαν κι αυτοί θέση στην αίθουσα και παρότι κάποιοι αξιωματούχοι τους διέταξαν να αποχωρήσουν, 3 τηλεοπτικά συνεργία παρέμειναν στην αίθουσα. Οι δικαστικοί έδωσαν εντολή να απενεργοποιηθούν τα κινητά τηλέφωνα, ώστε να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία.

Οι λυγμοί του Πιστόριους

Ο πατέρας, ο αδερφός και η αδερφή του Πιστόριους κάθονταν στις πρώτες 2 σειρές. Όταν ο δικαστής Ντέσμοντ Νάιρ ανακοίνωσε την υπόθεση, "πολιτεία εναντίον του κ. Όσκαρ Λέοναρντ Πιστόριους", ο 26χρονος χρυσός παραολυμπιονίκης ξέσπασε σε δάκρυα, πιέζοντας τα δάχτυλά του στα μάτια, με σκυμμένο κεφάλι. "Ηρέμησε. Έλα να καθίσεις", του είπε ο δικαστής.

Ο αδερφός του, με ξυρισμένο κεφάλι, παχιά γυαλιά και σκούρο σακάκι, ήταν σκυμμένος μπροστά, προσπαθώντας να βρεθεί όσο πιο κοντά γινόταν στον Πιστόριους. Ο πατέρας του άπλωσε το χέρι στην πλάτη, προσπαθώντας να τον παρηγορήσει, αλλά ο Blade Runner έμοιαζε να βρίσκεται σε δικό του κόσμο.

Πότε με το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια, πότε με το βλέμμα ψηλά, πότε με τρέμουλο, πότε με δάκρυα, πότε σχεδόν διπλωμένος στην καρέκλα του, την ώρα που γινόταν η ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Ο δικαστής, θέλοντας να αποφύγει γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα καθυστερούσαν την υπόθεση, εξήγησε πως "αντιμετωπίζουμε ζήτημα ελευθερίας ενός ατόμου" και τοποθετήθηκε κατά της ζωντανής μετάδοσης μέσω εικόνας ή ήχου της ακροαματικής διαδικασίας. "Θα επιτρέψω τον ήχο στην απόφασή μου", πρόσθεσε.

Όταν ο δικαστής Νάιρ χρησιμοποίησε τη φράση "ένα άτομο κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης", ο Πιστόριους λύγισε μπροστά, με το κεφάλι στα χέρια και με λυγμούς. Ο δικαστής υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει υποψία για "ευνοϊκή μεταχείριση" και αποδέχθηκε "το αίτημα υης υπεράσπισης για αναβολή μέχρι την επόμενη Τρίτη".

Μέχρι τότε, ο Πιστόριους θα κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν της Πρετόρια και όχι σε κάποιες φυλακές, εξαιτίας της φήμης του και όχι της αναπηρίας του, σύμφωνα με το δικηγόρο του 26χρονου. Η εγγύηση για την απελευθέρωσή του εξετάζεται την Τρίτη.