Το νέφος της φτώχειας πνίγει την Αθήνα

Κινδυνεύει σοβαρά η υγεία των πολιτών
Την πιο διαδεδομένη μέθοδο θέρμανσης αποτελεί το τζάκι στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια ενώ την «αναζωπύρωση» προκάλεσε το κύμα ύφεσης που διανύει η χώρα τα τελευταία χρόνια και επηρεάζει όλο και περισσότερους πολίτες της Αθήνας.
Ξυλόσομπες και τζάκια εφοδιάζονται συνεχώς με ξύλα τα οποία προέρχονται είτε απ΄ το εμπόριο είτε από δραστηριότητες παράνομης υλοτόμησης που διενεργούνται στις ελάχιστες πηγές οξυγόνου στην Αθήνα.
Ο έλεγχος και η ασφάλεια των δασών φαίνεται να είναι ελλιπής και κάνεις δεν εμποδίζει την λεηλασία των δασών. 
Η ανέχεια φαίνεται ολοένα και εντονότερη με τις οικογένειες να βρίσκουν τη λύση στις σόμπες αδυνατώντας να κάψουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα και τα τζάκια αποτελούν τη βασική πηγή θέρμανσης για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πνευμονολόγος Αλέξανδρος Βίσκος στην εφημερίδα Ελλάδα: « Η καύση ακατάλληλης ξυλείας στις οικιακές εστίες επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Αν καθίσει κανείς σε δρόμο όπου γύρω καίνε πέντε τζάκια, έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα θα διαπιστώσει κανείς δυσκολία στην αναπνοή, που μπορεί να τον οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα , ειδικά αν πρόκειται για ηλικιωμένους, παιδιά, πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα» Πρόκειται για πρόβλημα που αφορά την ολότητα των πολιτών καθώς και οι υγιείς κινδυνεύουν με επιπλοκές. Δεν είναι λίγοι που έχουν αναφερθεί στο φαινόμενο great smog του 1952,το πρωτοφανές για τα δεδομένα τότε νέφος που προκάλεσε 12.000 θανάτους σε ελάχιστο καιρό ενώ οι επιπτώσεις του συνέχιζαν να επηρεάζουν τον πληθυσμό για μήνες.

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση ακόμη τηρώντας κυριολεκτικά σιγή ιχθύος.Επιδείνωση της ατμόσφαιρας αναμένεται τους επόμενους μήνες ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς το νέφος επηρεάζει και τις οικογένειες που δεν έχουν τζάκι, μέσα στο σπίτι. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαρίας σε χθεσινή δήλωση του αναφέρει πως « αντί η κυβέρνηση να καλεί τον χειμαζόμενο Έλληνα οικογενειάρχη να περιορίσει την χρήση καυσόξυλων, θα πρέπει άμεσα να μειώσει τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2010, προκειμένου αφενός να προστατευτούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από το νέφος που καλύπτει τις ελληνικές πόλεις και αφετέρου να μην παγώσουν χιλιάδες νοικοκυριά τους επόμενους μήνες» στηλιτεύοντας την ανέχεια που κυριαρχει και την ευθύνη του κράτους να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος.