Eμφανίζονταν γνωστά πρόσωπα, όπως ο δημοσιογράφος
Νίκος Χατζηνικολάου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας
Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε κύκλωμα που χρησιμοποιούσε βίντεο τεχνητής νοημοσύνης (deepfake) για την προώθηση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων.
Οι απατεώνες δημιουργούσαν ψεύτικα βίντεο, στα οποία εμφανίζονταν γνωστά πρόσωπα, όπως ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, να διαφημίζουν τα εν λόγω σκευάσματα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου, το κύκλωμα αυτό είχε πραγματοποιήσει 93.000 παραγγελίες, εξαπατώντας χιλιάδες πολίτες.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερεύνησε την υπόθεση και σχημάτισε δικογραφία εις βάρος εκπροσώπων δύο εταιρειών με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βουλγαρία, καθώς και τεσσάρων Ελλήνων που παρείχαν τηλεφωνική υποστήριξη για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες απάτες έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν, με τη χρήση deepfake βίντεο για την προώθηση υποτιθέμενων "θαυματουργών" φαρμάκων, εκμεταλλευόμενοι την εικόνα γνωστών προσωπικοτήτων.
Για να προστατευτείτε από τέτοιες απάτες:
Ελέγχετε την πηγή: Αναζητήστε πληροφορίες από επίσημες και αξιόπιστες πηγές πριν εμπιστευτείτε οποιοδήποτε προϊόν.
Αποφύγετε αγορές από μη πιστοποιημένες πηγές: Προτιμήστε αδειοδοτημένα φαρμακεία και επίσημες ιστοσελίδες για την αγορά φαρμακευτικών προϊόντων.
Αναφέρετε ύποπτες δραστηριότητες: Ενημερώστε τις αρμόδιες αρχές ή τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για πιθανές απάτες.